Жимолость

Як вам і обіцяла, сьогодні розповім про її особливі якості для нашого здоров’я.

Жимолость родом із Далекого Сходу та Східного Сибіру. Зростає також у Кореї та Китаї. Її темно-сині, майже чорні ягоди неправильної веретеноподібної форми колись використовувалися для виготовлення барвника. Ягоди мають нейтрально-солодкуватий смак, схожий на смак чорниці. Деякі сорти мають легку гіркуватість, при термічній обробці та додаванні цукру користь ягід втрачається, а при заморожуванні жимолость зберігає всі свої корисні властивості до півроку.

Отже, ягоди жимолості:
🌱зміцнюють стінки капілярів, знижують холестерин, нормалізують артеріальний тиск.

🌱Жарознижувальний, антибактеріальний, сечогінний і протинабряковий засіб.

🌱Потужний антиоксидант, імуностимулятор і онкопротектор.

🌱Відвар з ягід використовується при запальних процесах порожнини рота, горла, промивання очей при кон’юнктивітах.

🌱Підвищують секрецію шлункового соку, покращують апетит, мають жовчогінний і м’який проносний ефект. Саме тому, варто обмежити вживання жимолості при запальних захворюваннях органів ШКТ в стадії загострення.

🌱100 гр жимолості містить лише 41,2 ккал і має низький глікемічний індекс – 20. А отже, вона чудове джерело вітамінів та флаваноїдів для діабетиків і людей з надмірною масою тіла.

🌱Збагачені найціннішими вітамінами В1, В2, С, К, А, а також калієм, кальцієм, магнієм, натрієм, фосфором, залізом, марганцем, цинком (для імунітету), йодом (для щитовидної залози, молочних залоз і простати) та міддю (для суглобів і волосся).

🌱До складу ягід жимолості входять щавлева, бурштинова, яблучна і лимонна кислоти і пектин (цінний для мікрофлори кишечника).

☝️Оптимально вживати 100-200г ягід жимолості на день, звісно, як десерт одразу після сніданку чи обіду.

А ви куштували жимолость, любите її?