Магічний магній

На противагу кальцію в організмі працює магія магнію. Схожість цих двох слів не випадкова. Цей, дійсно, магічний елемент входить до складу більш ніж 300 ферментів і бере участь у тисячах хімічних реакцій нашого організму.


Функції магнію в організмі:

  • Нормалізує тиск, розслабляє всі м’язи, зокрема серцевий і кишечник.Бере участь у формуванні тестостерону, регулює менструальний цикл, здорову вагітність, згладжує симптоми менопаузи.
    Стимулює відділення жовчі, виводить надлишки холестерину
  • Забезпечує здоров’я кісток і зубів (спільно з кальцієм і вітаміном Д)
  • Знижує стрес, допомагає запам’ятовувати інформацію, розслаблятися і засинати.

Дефіцит магнію загрожує дратівливістю, неуважністю, безсонням, втомою, кошмарними сновидіннями, судомами, запамороченнями, аритмією, облисінням, розшаруванням нігтів, спазмами. При цьому, у більшості людей спостерігається дефіцит магнію.

Усім, хто приймає великі дози вітаміну Д (10 000 МО і більше) і кальцій, одночасно необхідно приймати і магній. Його дефіцит може спричиняти порушення обміну кальцію, що може призвести до утворення каменів у нирках і суглобах, а також кальцинатів у тканинах і судинах. Баланс кальцію і магнію має бути 2:1. Тоді як, наприклад, співвідношення кальцію і магнію в молоці 8 до 1, що автоматично створює дефіцит магнію любителям молочки. Ніколи не приймайте препарати кальцію без магнію. А при дієті з високим вмістом кальцію намагайтеся включати продукти, багаті на магній.
Виводять магній з організму: кава, алкоголь і вся перероблена їжа з високим вмістом транс-жирів і цукру, а також фітинова кислота (пам’ятайте про важливість активування бобових, горіхів, злаків і насіння).

Найефективнішими формами магнію є цитрат, хелат, малат і гліцинат. Найгірші варіанти магнію у формі оксиду і сульфату. При цьому, вранці для бадьорості та розумової активності краще приймати малат магнію. А ввечері всередину гліцинат для розслаблення і попередження закрепів або хлорид у вигляді магнієвої олії зовнішньо. Покращує засвоєння магнію вітамін В6 (піридоксин).

Школа здоров’я Наталії Власнюк пропонує пройти вам мій авторський курс “СамСебеНутриціолог”, на якому ви назавжди дізнаєтеся свій організм і зможете допомагати собі самостійно.