Хто така лактоза

Тепер про лактозу (молочний цукор). Річ у тім, що всі люди діляться на тих, хто генетично переносить лактозу, і на тих, хто її не переносить. Визначити це можна за допомогою генетичного аналізу крові.

Якщо ваш результат С/С і С/Т, то лактоза у вашому організмі може спричиняти запалення: шкірні висипання, гастрити, здуття, синдром подразненого кишківника, захворювання суглобів тощо. Вам слід повністю виключити молочні продукти, зрідка вживаючи олію ГХІ та тверді зрілі сири 12-16 міс витримки. Такі сири містять лактозу в мінімальній кількості, але, як і раніше, містять казеїн.

Здебільшого, у дорослих немає ферменту лактази, який розщеплює лактозу. Тому молоко подовгу затримується в кишечнику без можливості розщепитися, створюючи там запалення і комфортні умови для росту патогенних грибів і бактерій. Тут будуть і акне, і здуття, і навіть головний біль.

Якщо ваш результат Т/Т, то ви засвоюєте лактозу, але вам слід знати деякі факти. Низькожирові молочні продукти (0.1%, 1%) містять у складі крохмаль і рафіновані рослинні жири. Кальцій же з молочної продукції засвоюється в кістки тільки в присутності жирів (від 9%), без них він утворює кальцинати у внутрішніх органах (нирках, простаті, шийці матки тощо).

Щоб отримувати з молочних продуктів тільки користь для свого організму, потрібно дотримуватися двох правил.

Перше. Провести елімінаційний тест, тобто виключити з раціону всі молочні продукти на 3 тижні й дуже уважно поспостерігати за зміною самопочуття, станом шкіри та шлунково-кишкового тракту. Ще уважніше спостерігати після повернення молочних продуктів у свій раціон. Є різниця? Значить ви в групі ризику. Подумайте, чи так вже вам дорогі ті ж сирники або йогурт, якщо на іншій шальці терезів здоров’я, гарна й гладенька шкіра та гарне самопочуття?

Друге. Якщо ви чудово переносите лактозу і казеїн, їжте улюблені продукти в першій половині дня і ніколи на вечерю – пам’ятайте про інсулін.

А де ж брати кальцій, запитаєте ви. Про це наступного разу. Цікаво?