Усе про казеїн

Відповідаючи на запитання, що з молочних продуктів краще вживати, змушена сказати, що не все так просто в молочному королівстві. Вся справа в кількох “секретиках”, імена їм казеїн (молочний білок) і лактоза (молочний цукор). Постараюся розповісти дуже просто.

Усі молочні продукти містять β-казеїн, який під час перетравлення утворює β-казоморфіни, що мають такі властивості:

Збільшують ризик виникнення інсулінорезистентності та розвитку цукрового діабету. Казоморфіни стимулюють надмірне виробництво інсуліну. Пам’ятаєте, ми вже говорили раніше про важливість утримувати інсулін на рівні 3-5 мЕд/л?

Впливають на виробництво гістамінів. Саме з цієї причини для багатьох людей молочні продукти працюють як м’яке проносне. Це прояв мікрозапалень на рівні епітелію кишківника. Ці мікрозапалення і є однією з причин синдрому дірявого кишківника – першопричину всіх аутоімунних захворювань.

Гістамін також викликає скорочення гладких м’язів бронхів. Під дією гістаміну розширюються судини легень і збільшується їхня проникність, що призводить до набряку слизової, бронхоспазму й утворення слизу. Привіт усім алергікам, які думають, що їхня алергія має виключно сезонний перебіг. Тригер з вами завжди, а цвітіння трав лише загострює ситуацію.

Опіатоподібна дія бета-казоморфіну-7 (БКМ7) викликає залежність. Не вірите? Любителі сирників і сирів, спробуйте відмовитися від улюблених продуктів на 3 місяці. Ви будете здивовані, але через тиждень ви станете дратівливі, запальні, у вас проявляться всі ознаки абстине́нтного синдрому (синдрому відміни), як у наркомана.

Але молоко (залежить від породи корів) буває двох типів: таке, що містить β-казеїн А1 або β-казеїн А2. Другий тип не містить бета-казоморфіну-7 (БКМ7). На жаль, у пострадянських країнах вирощують корів із казеїном А1. У Європі та США – віддають перевагу породам з білком А2 і обов’язково вказують тип казеїну на упаковці з продукцією.

Про другий “секретик” – лактозу, коли краще їсти молочку, де брати кальцій дивіться на сусідній сторінці

соседней странице