Куркума. Золоте молоко

Ще один протизапальний рецепт з мого арсеналу – “золоте молоко”, аюрведичний напій, що подовжує молодість і є першим помічником у профілактиці та лікуванні застуди.

Цілющі властивості золотого кореня стали відомі світові від жителів південно-східної Індії, які помітили, що куркума, що входить до складу приправи карі, збільшує термін придатності приготованих страв.

Куркума містить ефірні олії, багата на фосфор, залізо, йод, кальцій, холін, а також вітаміни В1, В2, В5, С і К.

Науковці вважають, що пряність виводить з організму токсини, бореться з вірусами та патогенними бактеріями, знижує загальне запалення, зменшує болі в суглобах і набряки.

Куркума сприяє виробленню жовчі та шлункового соку, тому вона корисна в разі захворювань печінки, нирок і жовчного міхура. Не забуваємо, що кисле середовище шлунка з ph 1,5-3 і достатня кількість жовчі – найвірніші вартові нашого організму на шляху вірусів, бактерій, грибків і гельмінтів.

Підсилює ж дію куркуми – піперин, що міститься в чорному перці. Саме в парі з ним, куркумін максимально ефективний.

Єдине, що може стати протипоказанням до її вживання, це індивідуальна непереносимість.

“Золоте молоко”

  • Вода 50 мл
  • Молоко (можна рослинне) 1 склянка
  •  
  • Кокосове або вершкове масло 1 ч. ложка
  • Куркума 1 ч ложка
  • Мелений чорний перець на кінчику ножа

Поставити воду на вогонь. Коли вона закипить, додати ложку куркуми та перець. Варити 5 хв. До суміші додати склянку молока та олію. Підтримати на невеликому вогні ще 2 хв. Коли напій трохи охолоне, пити вранці натщесерце або ввечері перед сном. Зберігати в холодильнику.