Імуностимулятори

У пориві захистити себе і близьких від невідомого раніше вірусу, багато хто кинувся в аптеки, бажаючи закупитися чимось “для імунітету”.

Отже, імуномодулятори діляться на кілька груп:

1. Речовини мікробного походження, головним чином бактеріального і грибкового, а також їхні синтетичні та напівсинтетичні аналоги.

2. Група імуностимуляторів тваринного походження: екстракти вилочкової залози (тимуса), кісткового мозку, селезінки, молок риб.

3. Цитокіни та препарати, що стимулюють їхній синтез в організмі. Найвідоміші цитокіни це інтерферони – синтетичні аналоги людських білків.

4 Біогенні препарати – муміє, прополіс тощо.

5. Здатність посилювати імунні реакції мають і багато рослин. Ехінацея, женьшень, елеутерокок, спіруліна, алое, гриби рейші, солодка, хлорела, вітграс – і це далеко не повний список потужних рослинних імуномодуляторів.

Звісно, посилення захисних сил організму необхідне в період одужання від важких хвороб, після перенесених травм і операцій. Безконтрольне і невиправдане застосування імуномодуляторів може завдати організму серйозної шкоди – виснажити імунну систему і навпаки, знизити імунітет.

Крім того, серйозним протипоказанням до застосування є наявність аутоімунних захворювань, про наявність яких людина може навіть не підозрювати. Вживання їх при цукровому діабеті, ревматоїдному артриті, захворюваннях щитовидної залози, печінки і нирок, системному червоному вовчаку, розсіяному склерозі, бронхіальній астмі, алергії та ін., загрожує загостренням захворювання з непередбачуваними наслідками в довгостроковій перспективі.

Останніми тижнями вірусологи всього світу всіма мовами повторюють словосполучення “цитокіновий шторм” як причину смерті від COVID-19 (див. карусель). Можливо, цей пост змусить замислитися всіх, хто “про всяк випадок” хотів пропити черговий, розкручений маркетологами, препарат або травичку.

Цитокіновий шторм – потенційно летальна реакція імунної системи, суть якої полягає в неконтрольованій активації імунних клітин у вогнищі запалення, яка не несе захисної функції, та вивільненні останніми нової порції цитокінів, унаслідок наявності прямого зв’язку між цими процесами. Порочне коло спричиняє руйнування тканин вогнища запалення, водночас реакція поширюється на сусідні тканини та в міру розвитку набуває системного характеру, охоплюючи весь організм загалом (Вікіпедія).

Пам’ятайте, здоровий сон, збалансоване і різноманітне харчування, свіже повітря і рух – найкращі модулятори імунітету для дорослих і дітей!