Чого хоче ваше волосся

Одного разу подруга поскаржилася, що змінила за рік уже третій засіб для зміцнення волосся, а волосся все випадає. Тоді я порадила їй перевірити роботу щитоподібної залози, вимірювати рівень білка і заліза, і “злізти”, нарешті, з вуглеводних смаколиків. Через тиждень ендокринолог діагностував у неї гіпотиреоз і відразу призначив гормони. Але ж функція щитоподібної залози міцно зав’язана на амінокислотах, залізі, селені, вітаміні Д і, звісно, йоді. Поповнюй подруга вчасно ці нутрієнти, і функція щитоподібної залози була б збережена, і волосся тішило б.

Це я до того, що проблеми з волоссям – це завжди заклик організму про допомогу, сигнал про глибокі дефіцити білка, заліза, жиророзчинних вітамінів та інших нутрієнтів.

❌ Часто дівчата витрачають цілий статок на косметологів і трихологів, не замислюючись, що в “корисних” ранкових мюслі лише порожні калорії. А з’їдене м’ясо, багате на білок і залізо, організму необхідно правильно засвоїти! Тут привіт мікрофлорі кишківника, де цукор розплодив грибкову флору, а відсутність у раціоні овочів геть занапастила корисні бактерії.

❌ Цибулини волосся потребують кисню, а отже, споживання і засвоєння заліза. І тут у крові потрібно дивитися не тільки гемоглобін, а й феритин (депо заліза в організмі), який мінімально має дорівнювати цифрі вашої ваги, але прагнути до 90 нг/мл.

❌ Наше волосся більш ніж на 50% складається з протеїнів (білків), а отже, в нашому раціоні мають бути риба, сир, м’ясо, птиця, бобові, горіхи. Норма загального білка крові 75-85 г/л.

❌ Нашому волоссю для м’якості та блиску необхідні жири з живих рослинних олій, сала, свинини, жирної риби, вершків, сирів, печінки, яєчного жовтка. Коли ви востаннє перевіряли рівень вітаміну Д?

❌ Наше волосся покидає нас і через стреси, високий рівень кортизолу та пролактину. Привіт усім прихильницям оральних контрацептивів.

❌ Крім цього, обов’язково виключіть зі свого раціону надлишки кофеїну, смажену і перероблену їжу, трансжири і фастфуд.

Тепер ви розумієте, що “доглядова” косметика для волосся зберігається не у ванній, а в холодильнику і на вашій кухні?