Гормональне здоров’я

Наше гормональне здоров’я безпосередньо пов’язане зі здоров’ям ШКТ. Для створення гормонів потрібні будівельні матеріали, які виробляються в шлунково-кишковому тракті для органів ендокринної системи (підшлункової та щитовидної залози, яєчників, гіпофіза та ін.) з продуктів харчування.

Майже 80% гормонів білкового походження, а отже, для їхнього виробництва потрібен повноцінний білок. Щоб він перетравився, потрібна достатня кислотність шлункового соку (ph на рівні 1-3).

Близько 20% гормонів у своїй основі мають жирові структури. Щоб вони правильно розщепилися, не тільки печінка має виробити достатню кількість жовчі, а й жовчний міхур має бути активним, не спазмованим.

Але мало виробити “цеглинки” для гормонів. Гормони, які вже зробили свою роботу, потрібно якісно “утилізувати” і цим теж займається ШКТ. Наприклад, естрогени після планового впливу на органи-мішені (молочні залози, матку, яєчники) і виконання своїх основних функцій надходять до печінки і 12-палої кишки. Потім частина з них забирається назад для виробництва нових гормонів, а решта повинні утилізуватися печінкою і вивестися з організму.

Якщо ж печінка зайнята “виживанням” в умовах сильної інтоксикації “сміттєвою” їжею, алкоголем, солодкими газованими напоями, надлишками кави та дефіцитом овочів, то не утилізовані уламки естрогенів починають повторно впливати на органи та спричиняють надмірний поділ клітин. Якщо печінка не знешкоджує уламки естрогенів так, як повинна, виникають такі захворювання, як мастопатія, фіброміома, новоутворення шийки матки та маса інших.

Зі своєї практики можу сказати, що не зустрічала жінок, наприклад, з гіпотиреозом і при цьому зі здоровою печінкою. Загалом, я вкотре хотіла вам донести, що наше здоров’я починається з нашої тарілки і здоров’я нашого шлунково-кишкового тракту. До речі, овочі мають бути в кожному прийомі їжі і за день їхня кількість має становити не менше 8 склянок. А скільки овочів щодня з’їдаєте ви?