Непереносимість і алергія. У чому різниця?

Алергія та харчова непереносимість. У чому різниця, і чому важливо відрізняти одне від іншого? Не забудьте про

Харчова алергія – це гостра реакція імунітету на невелику кількість продукту з подальшим виробленням антитіл.

Симптоми: свербіж, кропив’янка, набряк гортані та язика, припухлість очей, нудота, блювання або діарея. Може бути падіння артеріального тиску, запаморочення, втрата свідомості, і навіть зупинка серця.

Найчастіші алергени: молоко, яйця, риба, ракоподібні, горіхи, соєві боби, арахіс, кукурудза і пшениця.

Алергію на той чи інший продукт часто визначають за допомогою алергопроб (тестів за реакцією шкіри на алерген) або за аналізом крові на рівень імуноглобулінів класу E (IgE).

Харчова непереносимість розвивається поступово, якщо постійно вживати в їжу продукти, які організм не може нормально засвоїти. Починають розвиватися запальні процеси, що переходять у хронічну форму. Список таких продуктів постійно розширюється. Через запалення в ШКТ організм починає погано перетравлювати навіть ті продукти, з якими раніше не було проблем.

Симптоми: синдром подразненого кишківника, екзема, хронічна втома, депресія, акне, здуття, закрепи або діарея, стрибки цукру, зайва вага, артрит, мігрень тощо.

Причиною непереносимості можуть бути: молочні продукти, злаки, що містять білок глютен (пшениця, жито, ячмінь), алкоголь, дріжджі, горох, гриби тощо. Наприклад, непереносимість лактози з’являється через те, що в травному тракті не виробляється достатньо ферменту лактази, необхідного для перетравлення молочного цукру (лактози).

Найпростіший спосіб зрозуміти, на що у вас харчова непереносимість, – по черзі виключати підозрілі продукти і відстежувати своє самопочуття. Якщо через 3-6 тижнів такої елімінаційної дієти самопочуття покращиться, значить ви правильно визначили продукт, не дружній вашому організму.

Три основні відмінності:

  • – Алергія проявляється від маленької кількості продукту. Іноді достатньо запаху, щоб проявилася гостра реакція.
  • – Харчова непереносимість розвивається непомітно роками, але від цього вона ще небезпечніша, бо не очевидна.
  • – Алергія погано піддається лікуванню, іноді може бути з людиною все життя. Харчову непереносимість можна значно пом’якшити, якщо виключити продукт-“агресор” із раціону на кілька місяців, а потім вживати його в помірних кількостях і підконтрольно.
  • – Розлад шлунка – це найчастіше про харчову непереносимість, а свербіж, почервоніння, чхання, задуха – про алергію.

Деякі цікаві медичні факти: кожна 4-та людина не переносить молоко і кожна 250-та погано перетравлює жито, пшеницю, ячмінь та продукти, які їх містять.