Причини інсулінорезистентності

Що провокує зростання інсуліну і втрату чутливості до нього клітин?

🔸 Дробове харчування 4-5 разів і перекуси. Інсулін виділяється на все, крім води і трав’яного чаю. Розбираючи щоденники харчування під час знайомства з клієнтом, я іноді виявляю, що людина їсть 7-10 разів на день. Зрозуміло, звідки в неї інсулін 17 мкЕд/мл!

🔸 Надлишок простих вуглеводів, особливо в поєднанні з білком. Таке поєднання дає вдвічі більшу відповідь інсуліну, ніж вони ж окремо. Знежирені та солодкі молочні продукти мають більший інсуліновий індекс (ІІ), ніж звичайні. Наприклад, ІІ вершкового сиру жирністю 33-75% дорівнює 18, а полуничного йогурту 0-3,2% дорівнює 84. Так, і привіт морозиву!


🔸 Нестача клітковини: повільних вуглеводів з овочів, бобових і цільнозернових круп. Внаслідок цього – недостатність перистальтики кишківника і закрепи.
🔸 Нестача антиоксидантів. Насамперед, темних ягід і цитрусових.

🔹Дефіцити: вітаміну D, групи В, магнію, цинку, хрому. Всі вони наслідок перерахованих вище пунктів через незбалансований раціон і погане перетравлення їжі (не засвоєння).

🔹 Виснаження надниркових залоз: сон після 23:00, стреси і зловживання кавою. З ним я вже вам порядком набридла, але з пісні, як то кажуть, слів не викинеш.

🔹 Недостатня фізична активність протягом дня. Для правильної роботи інсулярного апарату важливе рівномірне м’язове навантаження, а не масоване 2 рази на тиждень у залі.
🔹 Надлишок ліків: оральні контрацептиви, сечогінні, стероїди, психотропні, деякі препарати від аритмії та підвищеного тиску.
🔹 Вагітність. Під час вагітності вкрай важливо вчасно здавати всі аналізи. З кожним роком зростає захворюваність на гестаційний діабет вагітних. Різке збільшення естрогену, прогестерону, ХГЛ і кортизолу – пригнічують дію інсуліну і цукор нікому контролювати. У вагітність жінка пожинає плоди свого способу життя до цього щасливого періоду, і складає іспит на зрілість у всіх сенсах.

🔹 Глутомат натрію (Е 621) підвищує інсулін на 200%!!! Це підсилювач смаку, легалізований канцероген. У раціоні сучасної людини є маса продуктів, що містять глутамат натрію. З так званих натуральних продуктів він міститься в більшості сирів, сирі, томатних кетчупах, соусах, ковбасах, крекерах і всій промисловій випічці, картопляних чіпсах і солоних горішках.

Але, зрештою, вибір завжди за вами. Якщо ви стежите за своїм харчуванням і віддаєте перевагу овочам, фруктам, птиці та рибі, то ви не нашкодите собі. Якщо фастфуд і висококалорійні страви стають основною статтею вашого харчування, це тягне за собою надлишкову масу тіла, за якою слідують погане самопочуття, проблеми з суглобами і тиском.