Інсулін. Друг чи ворог?

Що інсулін відповідає за рівень цукру крові знає багато хто. Те, що він – наріжний камінь таких захворювань, як ожиріння, безпліддя, аменорея, гірсутизм, гіпертонія, високий холестерин, запальні захворювання в будь-якому органі, хвороба Паркінсона і навіть рак, напевно, чули одиниці.

Інсулін має “ключик”, яким відкриває клітину, щоб завести туди глюкозу для постачання її енергією. Виробляється інсулін на КОЖЕН прийом їжі (все, що не вода – їжа!). Зробивши свою добру справу, він знижується до наступного прийому їжі вже через 4 години.

Часті прийоми їжі не дають інсуліну знижуватися, поступово нарощують його рівень, виснажуючи його запаси в підшлунковій залозі. При цьому інсулін втрачає той самий “ключик”, клітина більше не впізнає його, і не відкривається для глюкози.

Неприборкану глюкозу, що “бовтається” в крові та руйнує судини, інсулін спішно перетворює на жир на печінці, попі та скрізь, де знайде вільне містечко. Людина ж при цьому відчуває брак енергії та голод. Звісно, клітини ж без глюкози голодні, і мозок командує “їж”! А раз ви їсте, організм виробляє дедалі більше інсуліну, але “ключик” втрачено, а замість енергії лише зайва вага та запальні захворювання. Коло замкнулося.

Так розвивається інсулінорезистентність – не чутливість клітин до інсуліну. І ось тільки тоді починає зростати цукор у крові, і настає діабет 2 типу. Прихований же його розвиток відбувається протягом 15-20 років.

Але хто з лікарів, коли ви прийшли зі скаргами на слабкість, зайву вагу, болі в суглобах або волосся в недозволених місцях, порадив перевірити рівень інсуліну? Але ж високий інсулін є антагоністом гормону росту, гормонів надниркових залоз, статевих гормонів, пригнічує фермент, що відповідає за здатність клітини засвоювати глюкозу і жири, а також перемикатися з одного джерела енергії на інше. Ось вам і порушення обміну речовин, тобто балансу основних гормонів в організмі.