Клімакс

Цей пост не тільки для тих, кому за 45. Навіть скоріше насамперед він для тих, кому сьогодні 30-40 років і кому до елегантного віку ще далеко.

Саме сьогоднішні юні жінки, поступово змінюючи свої звички, раціон і спосіб життя, зможуть увійти в менопаузу на піку своєї фізичної форми і здоров’я. Тоді всі складнощі гормональної перебудови і страшилки їх максимально обійдуть стороною.

Клімакс – не патологія, а природний фізіологічний період життя, зумовлений загасанням жіночої репродуктивної системи. Початок гормональної перебудови, як правило, відбувається між 45 і 52 роками. Хоча, на жаль, останніми роками все частіше фіксують випадки раннього клімаксу у віці 37-42 років, але це не предмет нашої сьогоднішньої розмови.

Розпитайте маму і бабусю про те, в якому віці настала менопауза в них. З великою часткою ймовірності, ваша жіноча осінь припаде на той самий вік, плюс-мінус кілька років. З однією лише поправкою: у жінок, які палять, менопауза настає раніше на 3-5 років. Мені здається, достатня причина, щоб кинути палити просто сьогодні!

За 2-5 років до менопаузи, коли менструації ще регулярні, “зловити” початок перебудови можна за рівнем ФСГ. Після 45 років здавайте фолікулостимулюючий гормон (ФСГ) 1 раз на рік. Щойно його значення буде понад 15 мМО/мл, отже, організм уже на шляху до менопаузи.

Основні прояви клімаксу:

Припливи, пітливість, почервоніння. У більшості випадків закінчується через 3-5 років.

Зниження тонусу м’язів сечового міхура. Можуть загострюватися хронічні цистити та пієлонефрити.

Через дефіцит гормонів (естрогену, прогестерону, ендорфіну та ін.) знижується лібідо, частішає безсоння, стоншується слизова піхви, порушується її мікрофлора.

Збільшується ризик переломів, розвитку атеросклерозу та інсулінорезистентності (згадуємо наші розмови про кальцій, холестерин та інсулін!).

Метаболізм сповільнюється, частішають випадки печії, закрепів і метеоризму.

Не знаєте як допомогти організму м’якше пройти всі випробування під час менопаузи і правильно підготуватися до її настання? Запишіться до школи здоров’я Наталії Власнюк і ви назавжди дізнаєтеся свій організм і зможете допомагати собі самостійно!