Помічники для печінки

Подбайте про печінку вчасно! Нехай у вашому раціоні буде достатньо “печінкових” вітамінів.

Вітамін А. Міститься у всіх червоних і помаранчевих фруктах. Особливо ним багаті морква, буряк, абрикоси, болгарський перець, гарбуз.

Вітамін Е. Міститься в рослинній олії, жирній рибі, насінні та горіхах.

Омега3 жирні кислоти. Ними багата жирна риба, наприклад, оселедець, форель або скумбрія.

Рибофлавін (вітамін В2). Його багато в персиках, грушах, буряках і шпинаті.

Ліпоєва кислота (вітамін N). Її можна знайти в печінці, нирках, серці, горосі, квасолі, сочевиці, капусті, бананах, грибах, молочних продуктах, рисі, шпинаті.

Особливо хочу зупинитися на ТОП-3 продуктах для печінки.

Гарбуз. Печінка просто обожнює яскраві фрукти з червоною і помаранчевою м’якоттю. Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т, який сприяє засвоєнню важкої їжі та розвантажує печінку, гарбуз можна назвати найкращим гарніром до страв із яловичини, свинини та інших жирних страв.

Ламінарія або морська капуста. Її листя на 5% складається із солей альгінової кислоти, яка отримала назву “природного утилізатора шкідливих речовин”. Альгінати зв’язують хімічно активні сполуки, а також солі важких металів.

Оливкова олія. Містить вітамін Е – головний антиоксидант. Він захищає нас від вільних радикалів речовин, з якими змушена боротися наша печінка. Оливки допомагають нейтралізувати безліч токсичних для організму речовин.

Тільки, будь ласка, ніякої олії натщесерце! Це абсолютно неосвічений підхід, який не має нічого спільного з фізіологією та біохімією людини. Такими практиками можна спровокувати захворювання жовчного міхура (спазми каналів і рух каменів).

Загалом печінка, як і всі інші органи, потребує здорового розмаїття продуктів харчування, достатньої кількості овочів (7-8 склянок на день) і достатньої кількості чистої води (30 мл на 1 кг ваги людини).