Мікробіом кишечника

Попри те, що сукупність живих організмів мікрофлори нашого кишківника становить від 3 до 5 кг, пересічна людина мало знайома з цими дивовижними жителями нашого тіла, ім’я яким – мікробіом.

У середньому довжина травного каналу дорослого становить 9-10 метрів, а в його кишечнику міститься близько 50 трильйонів мікроорганізмів. Це приблизно в 1,3 раза більше, ніж сумарна кількість клітин усієї іншої частини нашого організму і в 500 разів перевищує кількість зірок Чумацького Шляху!

Дослідження показують, що стосунки між кишківником і мікрофлорою не просто симбіоз, а взаємовигідне співжиття, за якого здоров’я однієї зі сторін – обов’язкова умова здоров’я другої сторони. Тобто нездоровий склад мікрофлори неминуче зробить хворою всю людину. І навпаки, оздоровлення мікробіоти кишківника автоматично оздоровлює в цілому весь організм.

На підставі цих відкриттів уже проводиться лікування методом пересадки кишкової мікрофлори від здорових людей до хворих. Ефективність методу констатовано за хвороби Крона, метаболічного синдрому, хронічного закрепу, ожиріння. Поліпшення неврологічного статусу відмічено за хвороби Паркінсона, розсіяного склерозу та аутизму. 

Численний народець нашого кишківника, як і наше суспільство, складається як з хороших і відповідальних громадян, так і з кримінальних елементів. Хороші це лактобактерії, біфідобактерії, деякі штами кишкової палички. Погані – ентерококи, клостридії, кампілобактерії. До умовно-патогенних належать дріжджі та гриби, а також стрептококи тощо.
Дружня частина мікробіоти виробляє для людини ензими, безліч гормонів, вітаміни В1, BZ, ВБ, В12, пантотенову кислоту, вітамін РР, біотин, вітамін К2, фолієву кислоту.

А недружня частина мікробіоти не тільки спричиняє подразнення та запалення самого кишківника, а й намагається захопити дедалі більше території, знищуючи хороші бактерії та замінюючи собою простір, що звільнився, адже “святе місце порожнім не буває”. Від кого ж залежить хто житиме в нашому кишечнику? Звичайно, від нас.

До дисбіозу, крім харчового сміття, призводять:

– невиправдане захоплення ліками, прийом антибіотиків, оральних контрацептивів

– пізнє засинання – мікробіота живе за циркадними циклами дня і ночі!

– Обмежувальні дієти, адже якщо немає різноманітності в харчуванні – немає різноманітності в мікрофлорі, а що вона різноманітніша, то здоровіше і красивіше ваше тіло.

– Недостатність фізичної активності та кисню