Як поліпшити відтік жовчі

Спочатку хотіла написати, що цей пост для тих, у кого є складнощі з травленням, здуття, виявляються жирні кислоти в калі, знижено білірубін, виявлено нестачу білка в сироватці крові, нестачу жиророзчинних вітамінів А,С,Д,Е, тобто для всіх, у кого поганий жовчовідтік.

Але ні, цей пост насамперед для тих, хто дбає про своє тіло і не хоче допустити появи проблем, перелічених у минулому пості. Це вам я хотіла якомога простішою мовою розповісти, наскільки важливими для нашого організму є жовчні кислоти, і переконати вас дбати про свою печінку та жовчний міхур.

Як же збільшити секрецію жовчі і поліпшити її відтік?

💧 Пити достатню кількість води. Жовч на 98% складається з води і 2% сухої речовини.
🌰 Переконатися, в раціоні достатньо жирів (рослинні олії першого віджиму, горіхи, насіння, жирні сорти риб, яйця, авокадо тощо).
Використовувати в їжу жовчогінні трави і спеції (куркума, кульбаба, лопух, цикорій, кориця, сік із буряка і капусти).
🥑 У достатній кількості додавати до раціону жовчогінні фрукти й овочі (всі види капусти, рукола, зелень і пряні трави, артишок, спаржа, буряк, авокадо, цитрусові).
🍊 Стежити за достатнім рівнем вітамінів і мінералів в організмі та під час заповнювати виявлені дефіцити.

🍵 Повноцінний 7-8 годинний сон і відсутність хронічних стресів дає змогу уникнути спазмування жовчовивідних проток.

🍵 За необхідності використовувати помічників (лецитин, екстракт артишоку, розторопшу, молочний будяк, мінеральні та магнієві води, препарати валеріани). Пам’ятайте, мінеральні води зазвичай вживають у теплому вигляді за 20-30 хв до їди, попередньо звільнивши їх від вуглекислого газу.

🔺Проверить здоров’я печінки (УЗД, аналізи). Ефективно її підтримати в разі виявлення патологій, відмовившись від важкої їжі та шкідливих звичок.

Знаєте вислів “жовчна людина”? Правильно, так кажуть про людину несимпатичному, склочному і з поганим характером. Але ж, народ точно помітив! Люди ж зі здоровим жовчним міхуром завжди мають відмінне здоров’я, квітучий зовнішній вигляд і гарний настрій! Висновок, як то кажуть, очевидний.

Запишіться до школи здоров’я Наталії Власнюк на мій авторський курс “СамСобіНутриціолог”, і ви назавжди дізнаєтеся свій організм і зможете допомагати собі та своїм близьким самостійно.